Miten Luontouttaja syntyi?

Kuva: Laura Santanen

Olen itse löytänyt luonnon elvyttävän voiman vasta aikuisiällä oman luontoyhteyden vahvistumisen myötä. Green Care -toiminta ammatillisena viitekehyksenä yhdistyy luontevasti omaan luontorakkauteeni ja ammatillisiin unelmiini, unohtamatta monipuolista koulutustani ja työtaustaani mm. media-alalla ja järjestötoiminnassa. Näiden palasten yhdistelmänä on jossain sydämen sopukoissa pikku hiljaa, vuosien varrella, itsekin tietämättä muotoutunut tämä kokonaisuus, joka nyt on löytänyt muotonsa Luontouttajana.

Luontouttajan siemen on kylvetty syksyllä 2020, jolloin perustin toiminimen. Olin valmistumassa luonto-ohjaajaksi, eikä minulla ollut sen jälkeen suunnitelmaa tai valmista työtä. Kaikki oli auki. Kaikki oli mahdollista.

Eräällä metsäkävelyllä keksin tittelin ja työnkuvan, joka kuvaa täydellisesti sitä mitä työlläni tavoittelen: Luontouttaja. Keksin myös, millä termillä tätä matkaa vahvempaan luontoyhteyteen ja sen kautta hyvinvoinnin äärelle kutsutaan: luontoutuminen. Siitä kaikki alkoi.

Luontouttaja oli syntynyt, valmiina auttamaan ihmisiä luontoutumaan.

Luontoympäristö yhdistettynä suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen ohjaustoimintaan asiakkaiden kanssa on mielestäni vielä liian vähän hyödynnetty potentiaali. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Haluan myös tehdä näkyväksi tätä ammatillista työtä ja Green Care -toiminnan vaikuttavuutta, ja kannustaa muitakin toimijoita hyödyntämään luonnon tutkittuja vaikutuksia osana asiakas- ja ohjaustyötä.

Tammikuusta 2021 alkaen olen rakentanut näistä elementeistä koostuvaa kokonaisuutta ja palveluitani. Työ on vasta alussa ja määränpäätä en vielä tiedä, mutta suunta on oikea ja matka on alkanut. Ihanaa, kun olet mukana sillä matkalla. Luontoutumisen aikakausi alkakoon!

Metsän lohdutus

"Kun joskus surettaa, kun mieli apeutuu

ja kaikki on kuin nurin perin pantu,

niin metsä oudon ihmeen aikaan saa.

Sen puu, sen neulaspolku, sammaleinen mantu

ne ottaa syliin hellään, pehmeään,

vie lähelle, vie vasten sydäntään.

Kuin äidin puhallus on tuulen lohdutus.

Se ihmeen lailla kivun lievittää,

ja iloaurinko jo kiipeää

ja keikkuu kohta puiden latvustoissa.

On suru poissa!"

- Leena Ravantti -